Actueel

Op zondag 27 oktober 2019 vond op Menpark Den Hil van 9.30 tot 16.00 uur een unieke Trekpaardenwedstrijd plaats.

Trekpaarden zijn bijzondere paarden waarover de organisatie Trekpaarden Wedstrijd West-Brabant meer weet te vertellen.

Een trekpaard staat bekend als koudbloedras. Dat heeft niets te maken met de temperatuur van hun bloed, maar alles met het rustige temperament van dit paard. Ze zijn zwaarder gebouwd en staan bekend om hun geduld met enorme trekkracht. Rijn Broere, organisatie Trekpaarden Wedstrijd

West-Brabant: "Oorspronkelijk werd het trekpaard gebruikt als oorlogspaard. Daarna om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw, bosbouw en in de haven. Ze trokken ook koetsen en postkoetsen, de paardentram en schepen. Trekpaarden zijn fantastische dieren om mee te werken. Je kunt er fijn mee rijden. Niet alleen aangespannen, maar ook onder het zadel. Ze hebben een zeer aanhankelijk karakter, zijn over het algemeen betrouwbaar en zijn verkeersmak."

 

Programma

Op de eerste Trekpaarden Wedstrijd vondenin de ochtend dressuur, vaardigheden en trekpaardproeven plaats. In de pauze was er een show waarin leden van een touwtrekvereniging het tegen elkaar opnemen. Ook mocht een duel tussen mens en trekpaard niet ontbreken.In de middag waren er drie hindernissen te zien waaronder een waterhindernis. Er zijn wedstrijden met éénspannen, tweespannen en vierspannen. "De wedstrijd was bedoeld voor iedereen die het trekpaard, ofwel de koudbloed, een warm hart toedraagt. We wilden veel mensen kennis laten maken met de trekpaardensport en er jaarlijks een terugkerend festijn van maken", vertelt Brit Hertman van de organisatie.

Deze organisatie Trekpaarden Wedstrijd West-Brabant bestaat uit een aantal oud bestuursleden van The Country Rider, Stichting Brabantse Ruiterdagen en een aantal liefhebbers van het Belgische Trekpaard uit West-Brabant.

Het was een enorm mooi, gezellig en sportief evenement!

 

Advies

De eerste Trekpaarden Wedstrijd was gratis te bezoeken. Rijn Broere: "In een ongedwongen gezellige sfeer kon men kennismaken met deze paarden.

Een DJ zorgde voor een passende achtergrond- en sfeermuziek. Er was ruim voldoende te eten en te drinken." Wie deze dag bezocht, verknocht raakte aan het trekpaard en er zelf één wil aanschaffen doet er goed aan zich heel goed voor te laten lichten door een deskundig persoon. "Dit geldt zowel voor het paard als de kar waarmee men wil gaan rijden en het tuig", laat Broere weten. "Verder moeten deze paarden het liefst een ruime, frisse en lichte stal hebben met de mogelijkheid tot vrije uitloop."

Tijdens de ééndaagse Trekpaard Wedstrijd West-Brabant kan men dit paardenras ontmoeten met de sport die bedreven wordt.