Cursussen

Het Koetsiersbewijs

Je kunt het KNHS Menbewijs halen door een examen af te leggen. Dit examen bestaat uit twee onderdelen: een theorie-examen en praktijkexamen.

De opleiding voor het KNHS Menbewijs is niet alleen ontzettend leuk, maar ook heel interessant. Je leert hoe je je paard correct inspant, welke verkeersregels voor jou gelden en scherpt je eigen vaardigheid aan. Met het KNHS Menbewijs op zak ga je dus met vertrouwen op pad! Alle Menbewijshouders zijn ook nog eens automatisch compleet verzekerd op, naast en rondom het paard.

Hoe kan ik het KNHS Menbewijs halen?
Iedereen kan het KNHS Menbewijs halen. Afhankelijk van je ervaring doe je direct examen of volg je eerst een leuke en leerzame opleiding die je op het examen voorbereid. Dat kan bij Menpark Den Hil.

Wat moet ik tijdens het examen doen?
Om het KNHS Menbewijs te halen doe je examen in twee onderdelen: theorie en praktijk.

 • Tijdens het theorie-examen beantwoord je algemene vragen over paarden en specifieke vragen over het mennen, inclusief de verkeersregels.
 • Tijdens het praktijkexamen span je je paard in en ga je de openbare weg op. De examinator beoordeelt dan hoe je op verkeerssituaties reageert en met andere weggebruikers omgaat, maar ook of je je aanspanning goed onder controle hebt en houdt. 

Profiteer optimaal met je KNHS Menbewijs

Met je KNHS Menbewijs op zak profiteer je ook nog eens van heel veel voordeel.

 • Sinds 1 januari 2016 krijgen alle KNHS Menbewijshouders naast de bestaande aanvullende ongevallendekking ook een aanvullende WA-verzekering en rechtsbijstandverzekering. Hiermee ben je automatisch compleet verzekerd op, naast en rondom het paard. Meer informatie vind je op www.knhs.nl/verzekeringen.
 • Gratis opfriscursussen en bijscholingen speciaal voor KNHS Menbewijshouders.
 • Je profiteert van aantrekkelijke kortingsacties op paardensportevenementen zoals bijvoorbeeld Horse Event, Paard&Koets, maar ook ruitersportartikelen en nog veel meer! Zie www.knhs.nl/ledenvoordeel.
 • Je ontvangt 4x per jaar het ledenmagazine Paard&Sport 
 • Je kunt bij de KNHS-regioconsulenten terecht om knelpunten of praktische problemen te melden die te tegenkomt tijdens het buitenrijden zoals een onveilige situatie in het verkeer of een slecht onderhouden menpad. Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/regioconsulenten.
 • Je hebt toegang tot een aantal unieke natuurgebieden in Nederland.
 • Wil je lekker buiten rijden zonder te verdwalen? KNHS Menbewijshouders krijgen korting op Enjoy the Ride ritten. Dat is een volledig verzorgde rit waarbij de route als is uitgezet, onderweg en na afloop staat er een hapje en een drankje voor je klaar. Kijk voor meer informatie en de geplande ritten op www.knhs.nl/enjoytheride.
 • Het KNHS Menbewijs is een vertrouwd bewijs als je bij een ander ruitersportcentrum een paard wilt huren.
 • Natuurgebieden in Nederland dreigen bij gebrek aan geld voor onderhoud dicht te gaan voor buitensporters. De KNHS behartigt de belangen van buitenrijdend Nederland en zet zich in voor een goed aangelegd routenetwerk. Met actieve lobby richting de Nederlandse politiek vraagt de KNHS samen met andere sportbonden en -organisaties vanuit het Actieplan Buitensport, om het in stand houden van een kwalitatief goed route- en padennetwerk.

Dubbelspan of tweespan cursus

Wanneer men tenminste 3 maanden in het bezit is van het Menbewijs enkelspan kan het tweespanexamen aangevraagd worden.

Ook bij het tweespanexamen dient naast het praktijkgedeelte een theorie-examen afgelegd te worden. 

Examen 18-11-2018

Alle cursisten die op 18-11-2018 hebben deelgenomen aan het examen Menbewijs zijn: GESLAAGD!

Van harte gefeliciteerd allemaal!

Ook van harte proficiat voor onze instructeur: Kees van Tiggelen!